War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Boek één van onze tentoonstellingen

Nodig de geschiedenis uit in je school of gemeente! We beschikken over zes reizende tentoonstellingen over verschillende onderwerpen die je kan uitlenen voor slechts 100 euro / week (verzekering, transport en opstellen inbegrepen). Wij komen dan de tentoonstelling van jouw keuze opbouwen. Naargelang de tentoonstelling kan je ook beroep doen op onze ervaren gidsen. Voor 30 euro per dag begeleiden zij op een interactieve manier groepen door de tentoonstelling. Wil je ook een van de tentoonstellingen in je school of bij jou in de buurt, aarzel dan niet om ons te contacteren.


OORLOGSPROPAGANDA WEERSTAAN !

TIEN ELEMENTAIRE PRINCIPES

Een tweetalige rondreizende tentoonstelling in het Nederlands en het Frans.

In de vele studies, publicaties, tentoonstellingen en documentaires over de militaire geschiedenis wordt zelden ingegaan op de houding van de publieke opinie ten opzichte van de oorlog of op de argumenten die gebruikt worden om deze voor zich te winnen. De tentoonstelling OORLOGSPROPAGANDA WEERSTAAN ! gaat dieper in op de drijfveren waarop de propaganda steunt, op basis van werkelijke of verzonnen gebeurtenissen (waarbij we de (on) juistheid van de uitspraken in het midden laten en zeker geen partij kiezen). Deze tentoonstelling onderzoekt de methoden en processen van de oorlogspropaganda vanaf 14-18 tot de hedendaagse tijd, om de onveranderlijkheid en de herhaling van de mechanismen en de argumenten doorheen de tijd bloot te leggen. De tentoonstelling is opgebouwd rond 10 principes, die door Anne Morelli (Université Libre de Bruxelles) worden beschreven in haar boek “ELEMENTAIRE PRINCIPES VAN OORLOGSPROPAGANDA” dat in het Nederlands verscheen bij uitgeverij EPO.


Interbellum 1919 - 1939

De tentoonstelling Interbellum 1919 - 1939 beschrijft de gebeurtenissen en omstandigheden die de vrede en de vrijheid op het spel zetten tijdens deze periode. Van de ondertekening van de Wapenstilstand op 11 november 1918 tot de Duitse invasie van Polen in september 1939: de weg naar een nieuwe wereldbrand voert langs de grote economische depressie, de opkomst van het nationalisme, de doorbraak van de totalitaire ideologieën en van de autoritaire regimes in verschillende Europese landen.


De Groote Oorlog in grote lijnen

Het War Heritage Institute breidt zijn gamma rondreizende tentoonstellingen voor scholen uit met een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog, die tijdens 2014-18 door België trekt. Foto’s, documenten en anekdotes evoceren zowel de grote thema’s van de oorlog als de minder bekende verhalen: de aanslag in Sarajevo, de grote veldslagen, vreemdelingen aan het front, technologische evolutie, de bezetting, voedselbedeling, ... de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog op internationaal, Belgisch en lokaal vlak. Deze tentoonstelling bestaat uit een 30 panelen en is drietalig (Nederlands, Frans en Engels).


Verzet in Europa

De tentoonstelling ‘Verzet in Europa’ van het Instituut voor Veteranen evoceert de geboorte en de acties van alle Verzetsbewegingen in 21 landen van Europa tijden de Tweede Wereldoorlog. Sluikpers, gewapend verzet, sabotage, ontsnappingsroutes, hulp aan Joden en werkweigeraars : deze 5 thema’s geven een goed idee van de Weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 51 panelen herleven de heldendaden van deze mannen en vrouwen in 21 bezette landen. De tentoonstelling staat eveneens in het teken van vrijheid, democratie, gelijkheid en het respect voor de menselijke waardigheid... het zijn waarden die de naties overstijgen en die aan de basis liggen van de geboorte van de Europese Unie.

De tentoonstelling is bestemd voor een groot publiek. In schoolverband is ze uiterst geschikt voor klassen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Voor deze tentoonstelling is geen gids voorzien.


Deportatie en genocide

'Deportatie en genocide, een Europese tragedie' is een onthutsende tentoonstelling over de concentratiekampen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze begint in 1933 en eindigt met een hoopvolle blik op de toekomst met de oprichting van de Verenigde Naties, een reactie op de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Daartussen leer je aan de hand van foto's, documenten en eigentijdse tekeningen over de vervolging en opsluiting van miljoenen communisten, verzetsstrijders, joden, zigeuners, gehandicapten en homoseksuelen onder het naziregime. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen die stierven....omdat ze geboren waren.

We raden de tentoonstelling in eerste instantie aan voor klassen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Tentoonstelling met gids van het War Heritage Institute.


Congo aan den Yser

De 32 Congolezen van het Belgisch leger in de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zet België geen koloniale troepen in op eigen grondgebied. Toch dienen 32 Congolezen in Belgisch uniform in de loopgraven van 14-18. Wie waren die soldaten? Hoe kwamen ze in België? Waarom gingen ze in het leger? Wat maakten ze mee aan het front? Wie overleefde het en wat deden ze na de oorlog? Ontdek de kleine geschiedenis van een aantal grote mannen aan de hand van verloren gewaand archiefmateriaal en nooit geziene foto’s.


125 jaar Belgisch-Congolees militair verleden

Tokopesa Saluti ! Wij salueren u!

Zoom in op het Belgisch-Congolese militair verleden van de laatste 125 jaar. Ontdek hoe een Belgische piloot tijdens de Eerste Wereldoorlog het Duitse leger in Oost-Afrika een eerste nederlaag toebrengt. Ontmoet de 32 Congolezen die aan de IJzer vechten. Reis mee naar Birma met het veldhospitaal van Dr. Thomas en trek van Nigeria naar de Egyptische piramiden met het expeditiekorps. Beleef de moeilijke periode van onafhankelijkheid door de ogen van de para’s. Leer over de militaire samenwerking voor en na de onafhankelijkheid.


Voor info en reservatie: 02 737 78 23 of herinnering@warheritage.be